Wat is het verschil tussen EHBO en BHV?

Kan je me het verschil uitleggen tussen EHBO en BHV?

Wanneer je de namen BHV en EHBO voluit schrijft, wordt gelijk al een hoop duidelijk.

BHV staat voor BedrijfsHulpVerlener, afgekort vaak BHV’er genoemd. De BHV’er biedt hulp als er bij een bedrijf een incident is, bijvoorbeeld bij een beginnende brand of een ontruiming.

EHBO staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Iemand die een EHBO cursus gevolgd heeft, wordt een EHBO’er genoemd. Deze persoon is uitgebreid opgeleid in het verzorgen van verwondingen en letsels als gevolg van een ongeluk(je).

“Een EHBO’er is specialist in het verzorgen van verwondingen en letsel. Een bedrijfshulpverlener biedt hulp bij incidenten en is daarnaast ook opgeleid om eerste hulp te verlenen, hoewel zijn kennis minder uitgebreid is dan een EHBO’er.”


EHBO cursus

Door een EHBO cursus te volgen ben je in staat om op de juiste manier eerste hulp te verlenen bij ongelukken. Dit kan op je werk, thuis, tijdens een concert of op straat zijn. Overal waar mensen zijn ben jij degene die als eerste hulp kan bieden als het mis gaat. Zo leer je hoe je wonden verzorgt als iemand bijvoorbeeld in zijn vinger snijdt, leer je hoe je moet reanimeren met en zonder AED en wat je moet doen als iemand zich verslikt.

EHBO is de algemene certificering voor iedereen die eerste hulp wil kunnen bieden bij ongelukken

Als EHBO’er ben jij degene die eenvoudige verwondingen of letsels behandelt. Wanneer het minder eenvoudig is, bijvoorbeeld als iemand zijn arm heeft gebroken of net een verkeersongeluk heeft gehad, zorg je ervoor dat het slachtoffer in een zo goed mogelijke conditie aan de professionele hulpverlening wordt overgedragen. Je voorkomt dus erger letsel en verkleint met jouw handelingen de kans op complicaties.

EHBO’ers worden opgeleid volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis. Een EHBO cursus duurt langer dan een BHV cursus.

veilig-aan-het-werk-ehbo-bhv

BHV cursus
De Arbowet verplicht bedrijven de aanwezigheid van één of meerdere BHV’ers. Bedrijfshulpverleners zijn ‘gewone’ medewerkers van organisaties of bedrijven die actie kunnen ondernemen wanneer er een incident is. Bijvoorbeeld het evacueren van medewerkers uit het pand bij een beginnende brand, de brand beperken en bestrijden of het verlenen van eerste hulp bij ongevallen.

Een bedrijfshulpverlener doet dus meer dan alleen EHBO verlenen. Een BHV’er is ook opgeleid om eerste hulp te verlenen, maar veel minder uitgebreid dan een EHBO’er. 

Nu je het verschil weet tussen EHBO en BHV, welke keuze heeft jouw voorkeur? 

Is bij jouw bedrijf het risico op verwondingen, ongevallen of letsel groot? Dan is het aan te bevelen om naast BHV’ers ook EHBO’ers op te leiden.