Wat heeft een BHV'er nodig?

Wat is de juiste uitrusting voor BHV?

Als werkgever ben je verantwoordelijk voor de opleiding van de bedrijfshulpverleners en de BHV uitrusting. BHV opleidingen worden door heel Nederland – of als je met een grote groep bent op een eigen locatie – gegeven. Het is aan te raden dit jaarlijks te herhalen.

Naast die opleiding heb je de juiste uitrusting nodig om BHV goed te regelen. Denk hierbij aan middelen voor hulpverlening bij een ongeval, een brand blussen, mensen evacueren en alarmdiensten inschakelen.

Met de onderstaande ‘boodschappenlijst’ heb je een richtlijn voor de juiste BHV uitrusting:

 

uitrusting-bhv

veiligheidswinkelOrganisatie algemeen
Met een risico inventarisatie breng je de risico’s in kaart voor jouw organisatie. Op basis daarvan wordt duidelijk wat er voor jouw organisatie aan algemene zaken nodig zijn om te regelen.

• Nooddeuren, vluchtdeuren, branddeuren
• Bewegwijzering en pictogrammen (bijvoorbeeld om aan te geven waar de brandblussers zijn)
• Procedures en instructiekaarten
• Plattegronden en vluchtroutes
• Verzamelplaats

herkenbaarheid-bhvHerkenbaarheid
Tijdens een calamiteit moet in een oogopslag duidelijk zijn wie de BHV’ers zijn. De herkenbaarheid is belangrijk om – bijvoorbeeld tijdens een evacuatie – snel te kunnen schakelen. Kies voor artikelen met opvallende kleuren waarop aangegeven staat wat de rol van de persoon is, bijvoorbeeld hoofd BHV, BHV, EHBO, ontruimer.

BHV-hesje (meestal een fluorescerend oranje of geel hesje met reflecterend materiaal)
BHV-armband
• BHV-helm

Vergeet niet om een regelmatige controle van BHV middelen uit te voeren

persoonlijke-beschermingsmiddelenPersoonlijke bescherming
Als je hulp moet verlenen, zorg dan altijd eerst voor je eigen veiligheid. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn hierbij onmisbaar. Afhankelijk van de omgeving waar je in werkt, zijn er verschillende risico’s. Zo is een fabriek met machines een groter risico dan een kantoorpand. Met onderstaande middelen ben je goed voorbereid:

• Veiligheidsbril
• Gehoorbescherming
Mondkapje
Latex handschoenen
• Hitte werende handschoenen
• Veiligheidsschoenen
• Brandwerende kleding

bhv-communicatieCommunicatie
Soms is een luide schreeuw voldoende om de BHV op te schakelen. Heb je een groot en complex gebouw, dan is dat uiteraard niet genoeg. Ook het aantal BHV’ers, medewerkers en bezoekers speelt mee om communicatie goed te regelen. Dan biedt een BHV oproepsysteem veel voordelen. Hierin zijn veel verschillende varianten beschikbaar. Steeds vaker kiezen bedrijven voor een BHV app, maar ook worden er nog steeds veel piepers, portofoons of SMS systemen gebruikt.
Eenmaal dat de BHV in gang is gezet is een goede megafoon onmisbaar om alles in goede banen te leiden.

BHV oproepsysteem (zoals een BHV app en dus ook mobiele telefoons, piepers, semafoon en of portofoon)
Megafoon

ehbo-kofferEHBO
Misschien wel het meest onmisbare deel van de hele bedrijfshulpverlening: een EHBO koffer. Om goede hulp te kunnen verlenen bij een ongeval, is een goed gevulde verbandtrommel nodig. Natuurlijk is er de standaard EHBO koffer volgens de richtlijn van het Oranje Kruis. Maar je hebt ook specifieke trommels voor verschillende branches.
En wil je het de hulpverlener echt makkelijk maken? Kies dan voor de Resc-Q-Assist verbandtrommel. Deze helpt de hulpverlener en wijst de weg naar de juiste hulp bij iedere situatie.

• EHBO koffer: de inhoud van de koffer is sterk afhankelijk van de mogelijke soorten letsel.
AED
Oogdouche
Pleisterautomaat (wanneer een wondje snel is opgelopen, bijvoorbeeld als uitrusting in een vrachtwagen of in de horeca)

brandBrand
Je hoopt het nooit mee te maken: brand. De verwoestende kracht van vuur wil je zo snel mogelijk kunnen bestrijden. Daarom is voorkomen beter dan genezen.

Breng in kaart wat de brandrisico’s zijn in jouw bedrijf en zorg dat je de juiste uitrusting in de buurt hebt om snel te kunnen handelen. Zorg voor de juiste brandblusser bij de juiste situatie.

Poederblusser: verstikt de brand door de brandstof en zuurstof gescheiden te houden, waardoor het vuur uitdooft. Een poederblusser is geschikt voor vele soorten branden, zoals vaste stof- en vloeistofbranden, elektriciteit- en gasbranden.
Sproeischuimblussers: Het water / schuimmengsel wordt verneveld in zeer kleine druppels, waardoor de blusstraal niet elektrisch geleidend is. Schuimblussers zijn geschikt voor het blussen van vaste stof- en vloeistofbranden
CO2 blussers: Het CO2 gas verstikt het vuur en lost daarna op in de aanwezige lucht. Het brengt daardoor geen schade toe aan gevoelige apparatuur en materialen. CO2 wordt daarom onder meer toegepast bij hoogwaardige elektronische apparatuur waar niet geblust mag worden met op water gebaseerde blusstoffen, zoals sproeischuim.

Brandmelder / brandmeldinstallatie
Brandblussers, let goed op de brandklassen, brandcapaciteit
Brandklasse A: Vaste stoffen
Brandklasse B: Vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen
Brandklasse C: Gassen
Brandklasse D: Brandbare metalen
Brandklasse E: Vervallen in Nederland
Brandklasse F: Oliën en vetten
Blusdeken

EvacuatieEvacuatie
Bij een evacuatie moet je voorbereid zijn om niet zelfredzame personen te helpen. Bijvoorbeeld in een situatie waarin je de lift niet kan of mag gebruiken. Voor personentransport is een evacuatiestoel zoals de Evac + Chair hèt onmisbare hulpmiddel voor personentransport over trappen. Bij
andere evacuatiemiddelen kun je denken aan een evacuatiematras, een evacuatiebrancard, een evacuatiezeil en een vluchtladder.

• Evacuatiemiddel zoals een evacuatiestoel, evacuatiematras of brancard, vluchtladder

overige-hulpmiddelen-bhvOverige hulpmiddelen

Zaklamp of hoofdlamp
• Pen en papier
• Sleutelkastje (voor sleutels van deuren, poorten, hekken en meterkasten)

Met deze boodschappenlijst weet je wat een BHV’er nodig heeft. Heb jij hulp  nodig bij je BHV uitrusting in orde maken? Bij Veiligheidswinkel.nl helpen we je graag verder.