Wat doet het rode kruis?

Wat zijn de taken van Het Rode Kruis?

Mensen helpen. Bij noodsituaties in Nederland en bij rampen en  conflicten wereldwijd. Het Rode Kruis is dé noodhulporganisatie.

De vereniging Het Nederlandse Rode Kruis is de Nederlandse nationale afdeling van het Internationale Rode Kruis.

Hun visie: Met onze vrijwilligers en Rode Kruis-verenigingen in 192 landen bereiden we mensen voor op mogelijke crisissituaties en zorgen we ervoor dat mensen in staat zijn zichzelf en anderen te helpen. Zo staat niemand er in tijden van nood alleen voor.

Hun streven is dat zoveel mogelijk mensen kennis hebben van Eerste Hulp bij Ongelukken. Daarom bieden zij ook EHBO cursussen aan en is er een
EHBO-app die voor iedereen te downloaden is.

De vereniging Het Rode Kruis
De vereniging bestaat uit ongeveer 14.000 vrijwilligers, 725.000 leden en donateurs en 40.000 Ready2Helpers.

Ze bieden hulp aan mensen in nood: Dichtbij, als je op blaren loopt bij de Vierdaagse of als je je enkel verzwikt tijdens een hardloopwedstrijd. Als je je huis uit moet door een gaslek of als je in glas bent gaan staan bij een festival.

Maar ook ver weg. Mensen die dierbaren zijn kwijtgeraakt toen ze op de vlucht sloegen voor geweld in hun dorp, of wiens huis is weggevaagd door een modderstroom.

Irene Moors, Humberto Tan, Floortje Dessing, Yfke Sturm, Helga van Leur en Shelly Sterk zijn de ambassadeurs van het Nederlandse Rode Kruis. Met hun bekendheid zetten ze de Rode Kruis hulpverlening in de spotlights. Ze zijn oprecht betrokken en zetten zich als ambassadeur belangeloos in.

Het grootste hulpnetwerk ter wereld
Over de hele wereld zijn er meer dan miljoenen vrijwilligers actief. Na een ramp of calamiteit is belangrijk dat er gelijk voor de levensreddende middelen wordt gezorgd, zoals schoon drinkwater, voedsel, onderdak en medische hulp. Niet alleen tijdens, maar ook voor en na een ramp. Er wordt gewerkt aan de wederopbouw en preventie van onnodige extra schade na een ramp. Het herenigen van families beschouwt het Rode Kruis ook als een belangrijke taak. 

Het Nederlandse Rode Kruis maakt sinds 1867 als humanitaire noodhulporganisatie deel uit van het grootste onafhankelijke hulpnetwerk ter wereld: de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging. Dit netwerk bestaat uit:

  • 192 nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen
  • De Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC)
  • Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC)