HET MAG WEER: mond-op-mond-beademing

De laatste maanden verliep een reanimatie anders dan anders…

Gelukkig heeft de Nederlandse Reanimatie Raad het nieuws naar buiten gebracht dat het weer is toegestaan om bij een reanimatie mond-op-mond-beademing toe te passen. 

Vanwege het coronavirus was sinds halverwege het advies om geen beademing te geven bij een reanimatie. De kans op verspreiding van het virus was op die manier te groot. 

Nu de verspreiding van het virus is afgenomen, is het verantwoord om de reanimatiezorg weer zoveel mogelijk terug te brengen naar de situatie zoals deze was. Uiteraard wordt het toepassen van mond-op-mond-beademing niet geadviseerd bij mensen die positief getest zijn op het virus. 

Goed nieuws dus voor de verpleegkundigen, bedrijfshulpverleners, omstanders en burgerhulpverleners die hulp moeten verlenen. Uiteraard het beste nieuws voor het slachtoffer!

Helemaal niet
Wie denkt dat er in de tussenliggende maanden helemaal geen mond-op-mond-beademing is toegepast, heeft het mis. Wanneer je man, vrouw, vriend, vriendin of buurman neervalt met het vermoeden van een hartstilstand, dan doe je dat natuurlijk meteen.

Overigens is reanimeren zonder beademing ook wel te doen. ‘Compression only’ heet dat. Je duwt hierbij de borstkas in. Maar echt met elkaar vergelijken kun je het niet. Beademen is een essentieel onderdeel om bloed weer rond te pompen. Net als het gebruik van een AED… die vergroot ook de kans op overleven. 

Onbekend dodenaantal
De raad besloot in maart dus om een essentieel onderdeel van een reanimatie niet uit te voeren. Het is onbekend hoeveel mensen daardoor zijn overleden die anders hadden kunnen worden gered. Maar aan de andere kant is ook niet te zeggen hoeveel mensenlevens er zijn gespaard doordat de hulpverleners geen corona hebben gekregen. 

Al met al, heel fijn dat we weer terug gaan naar ‘normaal’ en de kans op redding bij een hartstilstand weer groter is geworden!