Op een mooie zomerdag is het lekker druk bij het bootverhuur bedrijf. Ineens zakt er een medewerker in elkaar en hij lijkt te zijn flauwgevallen. Tegelijkertijd valt er ook een kano van de stelling bovenop een klant. De wet van Murphy… Alles komt tegelijk. Je bent dan heel blij als jij voldoende bedrijfshulpverleners hebt. Hoeveel BHV’ers heb jij nodig in jouw organisatie?
Verschillende factoren
Als werkgever moet je bij het bepalen van het benodigde aantal BHV’ers rekening houden met factoren zoals:
- ziekte
- vakanties en verlof
- ploegendiensten
- overwerken
- de mogelijke risico’s
- de grootte van je bedrijf
- de samenstelling van je personeelsbestand. (Zo vragen werknemers met een verstandelijke of lichamelijke beperking een andere verdeling van BHV-taken dan werknemers zonder beperkingen.)
De aanwezigheid van minimaal één BHV’er is verplicht, ongeacht vakanties, overwerk, ziekte enz.
Wat staat er in de Arbowet over BHV?
In de Arbowet staat dat bedrijven verplicht zijn om maatregelen te nemen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Er staat in dat er altijd voldoende BHV’ers daadwerkelijk aanwezig moeten zijn in je organisatie. Daardoor is iedere werkgever verplicht goede bedrijfshulpverlening te organiseren en om één of meer BHV’ers aan te wijzen. Maar wat is dan ‘voldoende’?
Regel het met de RI&E
Wil je BHV goed inrichten in jouw organisatie en bepalen hoeveel BHV’ers er nodig zijn? Houd rekening met de grootte van het bedrijf en de veiligheids- en gezondheidsrisico’s die er spelen binnen jouw organisatie. Dit bepaal je met een Risico Inventarisatie en Evaluatie, ook wel de RI&E genoemd.
De RI&E is al sinds 1 januari 1994 verplicht voor alle werkgevers (uitgezonderd ZZP’ers). Met onderstaand stroomschema, afkomstig van Steunpunt RI&E, bepaal je of je ook volgens de Arbowet verplicht bent om een RI&E uit te voeren.