Corona en BHV

Als je beste vriendin niet meer met je wil afspreken, dan weet je dat er echt iets aan de hand is…

Nuchter als ik altijd ben, begin ik me nu toch serieus af te vragen in wat voor situatie we zijn beland. Evenementen en concerten die worden afgezegd, rijen bij de kassa’s in de supermarkt tot halverwege de winkel, overvolle karren met boodschappen die worden weggesleept, nieuwsapps die werkelijk over niks anders meer berichten dan het coronavirus, wintersportgebieden en zelfs hele landen die inmiddels op slot gaan…

Mijn altijd zo nuchtere ik, verandert langzaamaan in een bezorgde moeder, werknemer, ondernemer, mantelzorger.

Want hoe ga je om met een dochter die ook een deel van de week in Brabant woont? Haar ontzeggen dat ze haar vader mag zien? 
En na het besluit vanuit kantoor dat je alleen nog vanuit huis mag werken, moet ik dan ook al mijn klantafspraken afzeggen? 

Kan ik mijn klanten nog wel tevreden houden? Komen de leveringen van mijn webshop nog wel op tijd en hoe groot wordt de (over)last van producten die niet leverbaar zijn?

Tsja en dan natuurlijk nog de zorg voor je ouders en schoonouders. Hoewel alle 4 gelukkig nog vitaal zijn, besef je ineens dat die mensen tot de ‘risicogroep’ behoren. Voorzichtigheid is op zijn plaats en dus bied ik mijn hulp aan of ik nog wat voor hen kan betekenen.


Chaos en gekte

Die supermarkt is op dit moment ook niet de beste plek om te zijn, hoewel het me ook een gevoel geeft dat het bijna kerst is. Geen parkeerplaats te vinden bij de supermarkt, lege(re) schappen, mensen die knorrig kijken als je vriendelijk vraagt of je er langs mag. Kerst, alleen dan zonder het saamhorige gevoel.

De sfeer die er hangt is vreemd. Ik pik een soort stilte op, een bezorgdheid, een gevoel van angst die er normaal niet is als ik op vrijdagmorgen mijn weekboodschappen doe.

Ook kijkt iedereen toch even bij elkaar in de kar om te zien of dat het grote hamsteren is begonnen. En ja, met af en toe een groot gezin, laad ook ik mijn kar helemaal vol. Alleen is dat niet veel anders dan anders.

En toch voel je dat mensen naar je kijken als je 4 bakken kwark, 2 pakken havermout, 2 pakjes tomatensaus, 2 dozen eieren, 4 pakken koffiemelk en 4 pakken koffie (die toevallig in de aanbieding zijn) in je karretje gooit.


“Het heerst hè!”
Ben ik in paniek? Nee, zeker niet. Ergens heb ik nog steeds het gevoel dat het allemaal overtrokken is, zeker als je het vergelijkt met de ‘gewone griep’ waar we in deze periode normaliter mee te maken hebben. In het griepseizoen 2018/2019 (vanaf week 40 van 2018 tot week 20 van 2019) zijn ongeveer 400.000 mensen in de Nederlandse bevolking ziek geworden door influenza. Gek genoeg hoor ik nu bijna niemand om me heen het woord ‘griep’ in de mond nemen. Waar je vorig jaar in deze periode geen 5 minuten een gesprek kon voeren waarin mensen zeiden “ja het heerst hè..”

Als je het doet… Doe het dan goed
Is het dan zo dat er nu een situatie wordt gecreëerd van angst en uiteindelijk paniek? Ik sluit het niet uit. Met alle genomen maatregelen gaan we hier in ieder geval de komende weken, maanden en misschien nog wel langer last van houden. En begrijp me niet verkeerd, ik besef heus wel dat er meer aan de hand is dan zomaar een verkoudheidje van een paar mensen. Alleen áls we dan op dat punt komen van maatregelen nemen, voer ze dan ook goed uit.

Hoe kan je de keuze maken om evenementen, congressen en concerten af te lassen omdat er 100+ mensen samenkomen, en de scholen houden we open? Ik weet niet of je er wel eens mee te maken hebt? Een schoolplein met 150 rennende, roepende, snotterende, gillende, stuiterende, vallende en weer opstaande kinderen en een zeker zo groot aantal ouders? (die zich gelukkig wat rustiger houden) Als dat geen kans op verspreiding is van de besmetting…


BHV maatregelen

Ook vanuit ‘BHV-land’ worden de eerste maatregelen genomen. Mensen uit Brabant zijn niet meer welkom op BHV-trainingen en er zijn extra maatregelen  genomen om verdere verspreiding tegen te gaan. Standaard wordt op dit moment aan iedereen gevraagd om de volgende maatregelen in acht te nemen:

  • Schud geen handen,
  • Geef geen drie zoenen (en nee, ook niet stiekem 1 of 2)
  • Was regelmatig de handen
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes. 

De sfeer die er hangt is vreemd. Ik pik een soort stilte op, een bezorgdheid, een gevoel van angst die er normaal niet is als ik op vrijdagmorgen mijn weekboodschappen doe.

Omdat bij sommige EHBO/BHV cursussen en bijeenkomsten sprake is van intensiever menselijk contact, wordt daar nog een extra set aan maatregelen aan toegevoegd: 

  • Was vaker je handen
  • Instructeurs maken alle oefenmaterialen vaker schoon en desinfecteren deze
  • Deelnemers aan EHBO of BHV cursussen met griepverschijnselen worden verzocht de cursus te verlaten
  • Alle deelnemers wordt verzocht zoveel mogelijk afstand van elkaar te houden.


Gevolgschade

Waar gaat de hele situatie met het coronavirus eindigen? Ik heb, net als de geleerden, de virologen, de economen, de nuchtere mens, werkelijk geen idee. Dát er schade volgt, lijkt me duidelijk. Hoewel de omzet van de supermarkten door het dak gaat, is de gehele artiestenbranche er niet gerust op en sluiten zij zelfs een faillissement niet uit. Wat dit verder voor de BHV branche inhoudt, volg ik op de voet en daar hou ik je uiteraard van op de hoogte.

Eet gezond, gebruik je nuchtere verstand en wees een beetje lief voor elkaar. En let vooral ook op de ouderen. Deze groep mensen kan wel wat extra (telefonische) aandacht gebruiken. Een simpel belletje of een boodschap bezorgen maakt het leven voor die mensen een stuk mooier.

Een fijne dag!